Johdatus toipumisorientaatioon

23.4.2024  klo 9.00–16.00 ja 14.5.2024  klo 9.00–15.00

Koulutus pidetään etänä Teams-etäyhteysalustalla. Tarvitset opiskeluun tietokoneen, jossa on toimiva mikrofoni ja kaiutin (tietokoneen omat riittävät) sekä nettiyhteyden.

Koulutuksessa pääset syventymään Suomessakin leviävään mielenterveys- ja päihdetyön viitekehykseen. Toipumisorientaatiossa toipuminen nähdään henkilökohtaisena ja ainutlaatuisena asenteiden, arvojen, tunteiden, päämäärien, taitojen ja roolien muutosprosessina. Se on mahdollisuus elää tyydytystä tuovaa ja toivorikasta elämää sairauden aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Henkilökohtaista toipumista on kuvattu metaforan avulla henkilökohtaisena matkana, jossa painottuvat yksilön elämän tarkoituksellisuus ja toiveikkuus sekä terapeuttinen optimismi. Tämä edellyttää siirtymistä perinteisestä holhoavasta lääketieteellisestä otteesta aitoon kumppanuuteen, jossa sosiaalisilla tekijöillä on merkittävä osuus.

Koulutus toteutetaan kahtena päivänä. Ensimmäinen koulutuspäivä sisältää alustuksia toipumisorientaation käsitteestä ja prosesseista, vallankäytön eri muodoista mielenterveys- ja päihdetyössä sekä toipumisorientaatiosta ja perhetyöstä. Ohjelmassa on myös kokemusasiantuntijapaneeli sekä ohjatut ryhmäkeskustelut viitekehyksen soveltamisesta käytäntöön.  Ensimmäisen koulutuspäivän päätteeksi osallistujat saavat omaan työhönsä liittyvän välitehtävän, jota käsitellään, työstetään ja koostetaan pienryhmissä toisena koulutuspäivänä. Toisen koulutuspäivän ohjelmassa on ryhmätyöskentelyn lisäksi luento yhteiskehittämisestä mielenterveys- ja päihdepalveluissa.

Koulutus antaa hyvät valmiudet toipumisorientaation soveltamiseen omassa työssä sekä mahdollistaa osallistujien verkostoitumisen niin, että oppimisprosessi voi jatkua vertaiskokemusten jakamisen avulla koulutuksen jälkeenkin.

Koulutus sopii erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä toimiville ammattilaisille, kokemusasiantuntijoille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Ensimmäisen päivän ohjelma 23.4. klo 9.00–16.00

Toipumisorientaatio toiminnan viitekehyksenä, Seppo Eronen, YTM, TtM

Toipumisorientaatio ja valta, Liisa Kallio YTM, Lauri Kuosmanen TtT, dosentti

Toipumisorientaatio ja perhetyö, Leif Berg, VTM, perheterapeutti

Kokemusasiantuntijapaneeli

Välitehtävien ohjeistus

Toisen päivän ohjelma 14.5. klo 9.00–15.00

Recovery ja palveluiden yhteiskehittäminen – osallisuutta kaikille?, Marjaana Kirjavainen

Ryhmäkeskustelut aamu- ja iltapäivällä

Loppukeskustelu

Hinta (sis.alv): 180 €